gevaren in en om het huis

Ook voor je katten zit het gevaar in een klein hoekje.

Sommige katten zijn erg nieuwsgierig of hebben aparte gewoonten waardoor je erg moet opletten wat je lieve viervoetertje uitspookt. Haal gevaarlijk dingen weg uit je woning, berg medicatie goed op en speel alleen met touwtjes en hengeltjes onder toezicht.

Hieronder vind je een lijst met veel gebruikte en gevaarlijke stoffen, planten en andere gebruiksartikelen die zeer schadelijk tot dodelijk voor je kat kunnen zijn.

Op de pagina van LICG is veel te lezen over de gevaren van vergifiging tevens staan er tips wat te doen bij vergiftiging en is er een lijst met giftige planten zie hier

 

EHBO : als je een vergiftiging vermoedt ben DIRECT de dierenarts dat je onderweg bent, zorg ervoor dat je kat niet aan zijn of haar vacht kan likken en laat hem of haar niet braken. Vertel je dierenarst als je het weet welk giftig middel hij of zij binnen heeft gekregen en neem indien mogelijk de verpakking mee.

 

Symptomen van vergiftiging:

Ademhalingsproblemen

Verwarring

Hoesten

Verwijde pupillen

Speekselafscheiding

Epileptische aanvallen

Trillen

Ernstig braken

Plotselinge zwakheid

 

 

hierboven de afbeeldingen van giftige voeding voor je kat we leggen uit waarom deze voeding giftig of zeer schadelijk is. 

 

Tea Tree oil: De giftigheid van tea tree-olie voor de kat wordt verklaard door het gehalte aan fenolen en terpenen. Door het wassen van de vacht krijgen katten deze stoffen in een giftige dosis binnen en worden ziek. Fenolen zijn aromatische hydroxylverbindingen en terpenen komen in de etherische oliën van planten voor. Beide soorten stoffen komen veel voor in de natuur en mensen herkennen deze meestal aan hun aangename geur.

 

Paracetamol: (acetaminophen) is zeer giftig voor katten. Dit komt door het volgende. Paracetamol wordt in het lichaam van de kat (en mens, hond) omgezet via glucuronidatie en sulfatie. Aangezien katten veel minder goed in staat zijn tot deze processen en dus paracetamol niet goed kunnen afbreken en verwerken zijn zij veel gevoeliger voor de bijwerkingen ervan.

Bij een te hoge dosis van paracetamol (bij katten dus al vanaf 10 mg/kg!) komen er bepaalde afvalstoffen vrij die giftig zijn.

 

Bieslook / knoflook en Uien :Allium soorten (ui-achtigen: knoflook, prei, sjalotten, sierui, en bieslook) bevatten bepaalde stoffen die uiteindelijk omgezet worden in zogenaamde ‘oxidanten’ (Sulfoxide en Disulfide). Deze oxidanten kunnen de rode bloedcellen beschadigen. Rode bloedcellen hebben wel een beschermingsmechanisme in de vorm van antioxidanten, maar bij honden is de activiteit van dat mechanisme laag en rode bloedcellen van katten zijn zeer gevoelig voor beschadiging door oxidanten.

 

Chocolade :  door het giftige bestanddeel theobromine. Dat kan leiden tot een abnormale hartslag, abnormaal schudden en zelfs overlijden. Uit zichzelf zullen katten normaal geen chocolade eten, maar als ze het toegestopt krijgen van hun baasje, zullen ze het waarschijnlijk wel aannemen.

 

Druiven: kunnen nierfalen veroorzaken. Het is nog niet bekend hoe dat komt, maar zeker is dat een kleine hoeveelheid al schadelijk is. De eerste symptomen zijn herhaaldelijk braken en hyperactief gedrag.

 

Xylitol: Inname van deze stof kan ervoor zorgen dat de bloedglucosespiegel van de kat te laag wordt. Symptomen van een te lage bloedsuikerspiegel zijn onder andere braken, desoriëntatie, trillen en zelfs beroerte en coma.

 

Gistdeeg: Ongebakken brooddeeg kan giftig zijn voor je kat. Het deeg zet uit in de warme maag, zoals het dat doet in een oven. De maag zwelt op, de bloeddoorstroming in de maag vermindert en het dier krijgt ademhalingsproblemen.

Een bijkomend probleem is dat de gist in het deeg het aanwezige suiker omzet in alcohol. De kat kan hierdoor ook nog eens een dodelijke alcoholvergiftiging oplopen.

 

Alcohol en Cola : een halfvol glas alcohol of cola laten rondslingeren in huis. Die kunnen immers dodelijk zijn voor je kat, omdat het effect van die drankjes veel groter is dan bij mensen, ook bij kleine hoeveelheden.

Houd medicatie uit zicht van uw katten en andere dieren.  Zij kunnen een ernstige bedreiging voor je dier haar of zijn gezondheid zijn en sommige zelf dodelijk!

Houd aan dat ALLE medicatie een gevaar vormt. Zet ze in een aparte hoge of desnoods afgesloten kast.

Tevens vitamine supplementen en dieet produkten zijn erg schadelijk.

 

Binnen en buitenplanten:

Aloe

Azalea's

Chrysanten

Lelies

Marihuana

Maretak

Rodondendron

Tulpen

Cactussen

Zelfs kattengras kan gevaarlijk zijn, wij knippen het aan kleine stukjes zodat er geen grasspriet in het keeltje kan blijven hangen.

 

Insecticiden en andere chemicalien

antivries

Bleekmiddelen

Wasmiddelen

Meststoffen

Herbiciden

Insecten en knaagdieren aas

Sommige katten kunnen een voorkeur hebben om aan bovenstaande middelen te likken, dit kan leiden

tot vergifiging. Merkt u het op, bel direct uw dierenarts.

 

Meer huishoudelijke gevaren:  al deze onderstaande produkten kunnen leiden tot stikken of wurgen van de kat, sommige produkten kunnen leiden tot intestinale blokkades. 

Kippenbotjes  

Dental floss / garen / koord

versieringen die door winkels aan pakjes worden gebonden

verpakkingsmaterialen

plastic tassen niet laten slingeren ivm stikkingsgevaar. 

Aluminiumfolie

Elastiekjes

Cadeau linten

Koorden van luxaflex en rolgordijnen , kijk goed uit hang ze zo op dat ze geen gevaar vormen voor je kat(ten) er zijn al zoveel gevallen bekend van katjes die hierdoor aan een triest einde zijn gekomen.

Bontmuisjes met veren staartjes: knip de staartjes er af en haal de losse delen weg, zoals plastic oogjes

etc.

Toilet: houd de bril gesloten om verdrinking of opdrinken van bv chloor te voorkomen.

Kattenbakgrint : klontvormend of ander absorberend grint kan dodelijk zijn als je kat dit opeet.

Het komt voor dat een nieuw katje en/of vooral kittens het zand of grint opeten en hieraan overlijden.

Houd dit goed in de gaten en werk anders tijdelijk met houtsnippers of gescheurde kranten.

Kantelramen: koop beschermingsrooster om je kat te beschermen tegen ernstige ongelukken.

Wasmachine en droger: kijk altijd voor je de machine aanzet of er geen katje in is gaan liggen.

Gasfornuis / controleer na het koken of de gaskraan uit is en bescherm de gaspitten door er iets op te zetten zodat de katjes zich niet kunnen branden.

Deuren / gebruik deurstoppers zodat bij een windvlaag de staartjes van de katten er niet tussen kunnen komen.

Openhaard nooit onbeheerd achter laten! en goed beschermen tegen vonken

Brandende kaarsen.. liever niet tegenwoordig zijn er hele mooie led kaarslampjes te koop. veilig voor u en uw huisdieren.

 

 

Als je merkt dat je kat in gevaar is neem direct contact op met je dierenarts, op welk tijdstip dan ook.

Verzamel monsters als dat mogelijk is van braaksel of ontlasting. En neem het middel waardoor de kat vergiftigd is mee naar de dierenarts.

  

Heb je naar aanleding van deze lijst nog aanvullingen dan horen wij dit graag, mail je aanvullingen naar co2012@live.nl en we nemen deze tijdens de nieuwe update van de website op in de lijst.